Aditivii alimentari – ce sunt și la ce folosesc?

Aditivii alimentari – ce sunt și la ce folosesc?

Pentru că aditivii alimentari reprezintă un subiect intens discutat, în jurul căruia gravitează numeroase opinii, am rugat un specialist sa vină cu câteva clarificări, astfel încât să înțelegem mai bine ce fel de substanțe sunt și la ce ne sunt utile. Doamna Dr. Anca Hâncu, specialist în nutriție si doctor în medicină, ne oferă mai jos câteva detalii utile. 

 

Aditivii sunt substanțe care se adaugă în mod intenționat produselor alimentare, în scop tehnologic, pentru a aduce un beneficiu consumatorilor. Aceștia însă nu sunt consumați ca aliment în sine și nici nu sunt considerați ca fiind ingrediente alimentare caracteristice, de bază, pentru produsele alimentare. Ce înseamnă asta? Putem lua un exemplu concret și la îndemână: sarea - ca să facem salata de roșii, avem nevoie, ca ingrediente, în primul rând de roșii, în timp ce sarea este doar un element opțional. Adăugăm sare peste roșii pentru a face salată gustoasă, dar nu mâncăm niciodată sare goală.

 

Aditivii sunt adăugați pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a alimentelor și devin, direct sau indirect, componenta acestor produse alimentare.

 

În funcție de rolul lor, aditivii sunt clasificati în mai multe categorii: conservanți, antioxidanți, acidifianți, îndulcitori, agenți de afânare, coloranți, stabilizatori etc.

 

Ca să înțelegem mai bine aditivii și rolul lor, putem să ne gândim la o altă situație întâlnită în propria gospodărie: merindele pentru toamnă preparate în casă. La multe dintre acestea, cum ar fi gemul de caise, bunicile adaugă adesea acid acetilsalicilic pentru o mai bună conservare.

 

Aditivii pot fi adăugați în produsele alimentare doar pentru a aduce beneficii consumatorilor și niciodată nu vor fi folosiți pentru a masca o calitate inferioară sau a induce în eroare consumatorii.

Aditivii pot fi substanțe de sinteză sau de origine naturală și pot avea sau nu valoare nutritivă (calorii).

 

Avizarea aditivilor

 

Procedura de verificare și aprobare a aditivilor este identică atât pentru aditivii de sinteză cât și pentru cei de origine naturală astfel că, îndulcitorul pe bază de stevia, de origine naturală, este la fel intens cercetat ca și aspartam, care este un produs de sinteză.

 

Utilizarea aditivilor este aprobată de EFSA1 (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) după analiza mai multor studii de care confirmă că utilizarea substanței respective nu produce efecte toxice pentru organism (teste de toxicitate), nu favorizează apariția cancerului (teste de  carcinogenicitate) sau la mutații genetice (teste de mutagenicitate).

 

Pe baza acestor evaluări s-au stabilit doze de aditiv care pot fi ingerate de om fără a induce riscuri. Astfel se stabilește Doză Zilnică Admisibilă, necondiționat, care se referă la cantitatea maximă de aditiv, care poate fi ingerată zilnic, pe tot parcursul vieții fără a produce efecte negative pentru organism.

 

Cum se stabilește Doza Zilnică Admisibilă (DZA)?

 

Această doză (DZA) se stabilește după efectuarea mai multor teste de laborator, la care se vede care este doza maximă la care apar efecte secundare prin administrarea substanței în doze din ce în ce mai mari. Doza maximă la care nu apar efectele secundare (NOAEL – no adverse events level) va fi împărțită la 100, 10 reprezentând factorul de siguranță interspecii (diferență dintre specia umană și animale), și 10 cel intraspecii (diferențele din cadrul speciei umane).

 

Mai este de menționat că există anumite substanțe care se pot potența reciproc, adică efectul uneia este mai mare în prezența celeilalte. La acestea se stabilește automat o DZR cu valoare mai mică, pentru a nu exista riscuri.

 

Datorită acestei proceduri complexe de evaluare a aditivilor se poate spune că alimentele de pe piață conțin doar aditivi testați, verificați, care nu pun în pericol sănătatea populației.

 

    Fact: Coca-Cola folosește în toate produsele pe care le comercializează doar ingrediente testate, verificate și aprobate pentru consumul uman. 

 

De asemenea, este de menționat că, din timp în timp, EFSA revizuiește toate studiile efectuate pe o anumită substanță și emite noi opinii de siguranță.

 

              Știați că: aditivii au primit denumirea de E-uri, având diverse numere, în funcție de categoria din care fac parte, aceasta clasificare fiind impusa de Comisia Europeana?  Absolut toți aditivii sunt clasificați sub aceasta formă, indiferent de natura sau scopul lor. Iată doar cateva exemple:

  • Caramelul este E150 D
  • Oxigenul este E 948
  • Vitamina C este E 200
  • Betacarotenul este E 160 A
  • Oțetul este E 260
  • Aspartamul este E 951

 

Note:

 

1. EFSA este un organism științific independent, care angajează cei mai valoroși oameni de știință la nivel European în domeniul nutriției, chimiei alimentare, medicinii. Aceștia sunt permanent verificați să nu aibă conflicte de interese astfel încât opinia lor științifică să fie în interesul exclusiv al populației.

 

 

Acest articol a fost redactat cu ajutorul doamnei doctor Anca Hâncu, nutriționist și doctor în medicină.