Universul ceaiului 

Suntem mari iubitori de ceai. Pe lângă gustul excelent, ceaiul are o istorie fantastică, ce înglobează lumea întreagă. 

Vă prezentăm un scurt istoric, câteva dintre detaliile noastre preferate din istoria ceaiului: 

 Legenda spune că împăratul Chinei, Shennong, a descoperit ceaiul în jurul anului 2737 î.Hr. În timp ce savura o ceașcă de apă caldă, o adiere ușoară i-a adus câteva frunze în băutură, schimbându-i culoarea. Împăratul a sorbit o înghițitură și s-a gândit: “Nu e rău!” și de atunci am început să bem ceai. Fie că este adevărat sau fals, există date istorice care sugerează că poporul chinez bea ceai din secolul 10 î.Hr., ceea ce înseamnă că această băutură are o vechime de peste 3.000 de ani!

 Comerțul cu ceai a înflorit în Orientul Îndepărtat în timpul dinastiei Tang din China, datorită drumurilor comerciale către Coreea, Japonia și Vietnam. De fapt, conform afirmațiilor maestrului ceaiului Lu Yu, acesta a devenit atât de popular încât unii comercianți nu mai foloseau banii, preferând plata în calupuri de ceai. 

 Samuraii japonezi, războinici de elită renumiți pentru codul moral și autodisciplina de fier, îndrăgeau petrecerile cu ceai. Cha No Yu sau ceremonia ceaiului era o tradiție foarte îndrăgită de aceștia. Takuan Soho scria în secolul 17 că aceștia « ascultau liniștiți apa fierbând în ceainic, ca o adiere ușoară ce trece pe deasupra acelor de pin și uitau de toată durerea și războaiele din lume ». Pare o metodă grozavă de a te relaxa.

 Sii probabil, la cea mai faimoasă partidă de ceai din lume, acesta nu a fost băut, ci distrus! Partida de ceai de la Boston, din 1773, a fost un protest ca reacție la Legea ceaiului adoptată de parlamentul Marii Britanii. „Fii libertății” au aruncat în mare aproximativ 342 de lăzi cu ceai. A fost un moment extrem de important din cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite, deși noi nu ne putem abține să nu regretăm acel ceai irosit. 

 Crezi că ești pretențios când vine vorba de ceai? Nu este nimic nou. Margot Asquith, soția fostului prim ministru al Marii Britanii Herbert Asquith, a scris această anecdotă în secolul 19:  Într-o zi, primul ministru Asquith … era așteptat de majordom la ora ceaiului. A avut loc următorul dialog: « Ce doriți, domnule, ceai, cafea sau o piersică? » « Ceai, te rog. » « Chinezesc, indian sau ceylonez, domnule? » « Chinezesc, te rog » « Lămâie, lapte sau frișcă, domnule? » «Lapte, te rog. » « Din Jersey, Hereford sau Shorthorn, domnule? ». Și așa mai departe: să sperăm că până la urmă a putut să-și bea ceașca de ceai!

 George Orwell (exact, tipul care a scris O mie nouă sute optzeci și patru și Ferma animalelor) a publicat un eseu remarcabil în jurnalul London Evening Standard pe 12 ianuarie 1946, intitulat “O ceașcă perfectă de ceai”. Acesta scria: “Ceaiul este unul dintre stâlpii de susținere ai civilizației”, iar noi nu-l putem contrazice.

 Multe persoane afirmă că pot face o ceașcă de ceai “perfectă”. Dar acest lucru e posibil decât dacă respectă standardul ISO 3103:1980. Este metoda standardizată la nivel Standardizare de preparare a ceaiului, în conformitate cu Organizația Internațională de Standardizare. Și nu glumim: o organizație internațională a publicat un document oficial referitor la modalitatea corectă de a prepara ceaiul - este o treabă serioasă.

 

Dar NESTEA?

Există o mulțime de motive pentru a te bucura de NESTEA: este delicios (după cum știi) și conține extract din frunze de ceai cultivate cu grijă pe plantații selectate, pentru a-ți oferi un gust grozav de ceai cu fiecare înghițitură. Află mai multe despre NESTEA aici

 

Care este diferența dintre ceai și ceai rece?

Este doar ceai cu gheață în el? Oarecum, dar nu chiar. Pentru a înțelege pe deplin ce este ceaiul rece, trebuie să facem o incursiune în istoria sa și să vedem cum se prepară în diverse locuri din lume. Clic aici pentru a afla mai multe despre una dintre băuturile preferate ale oamenilor.