Ce este ceaiul rece?

Este doar ceai rece? Oarecum, dar este important să înţelegi că denumirea de ceai rece poate să însemne de fapt multe lucruri. 

Pentru a înţelege cu adevărat ce este, trebuie să afli două lucruri. În primul rând, istoria acestuia şi apoi modul în care este servit în diferite zone ale lumii.

 

Unde a început totul?

Oamenii beau ceai de mii de ani, dar ceai rece avem din momentul în care am putut păstra gheața.

Se presupune că la scurt timp după ce gheața a devenit un produs comercial oamenii au început să experimenteze, iar la mijlocul secolului 19 a apărut prima rețetă cunoscută de ceai rece (din câte știm), într-o carte de bucate intitulată Housekeeping in Old Virginia.

Dar adevăratul moment în care ceaiul rece a intrat în lumina reflectoarelor a fost în 1904, la Expoziția Universală din St. Louis. Se povestește că Richard Blechynden, un comerciant de ceai, a oferit mostre din ceaiul său indian, dar nimeni nu a vrut să bea, fiind o zi toridă. Fără să se descurajeze, Blechynden a hotărât să răcească băutura, turnând-o prin țevi răcite. Această născocire, ceai proaspăt preparat rece ca gheața, a avut un succes instantaneu.

Blechynden a dus această idee mai departe, ajungând la New York, unde a oferit și mai multe mostre compărătorilor însetați. Nu a durat mult și poveștile despre ceaiul rece s-au răspândit pe întregul teritoriu al Statelor Unite…

 

Și apoi?

Ceaiul rece a avut un mare succes în perioada prohibiţiei, când se pare că a fost adoptat drept o alternativă excelentă la alcool. Ieftin și cu gust proaspăt, ceaiul rece era cu atât mai popular cu cât putea fi preparat și acasă. Pentru a îndulci ceaiul rece au fost adăugate diferite combinații de fructe proaspete (în special lămâie) și zahăr. Doamna S.R. Dull spune, în cartea sa de bucate Southern Cooking din 1928: « Ceaiul rece va fi servit cu sau fără lămâie, cu câteva frunze de mentă, o căpșună, o cireașă, o felie de portocală sau de ananas ».

 

Deci conține doar gheață, ceai și fructe?

De fapt, acesta este doar începutul…

Există un întreg univers al ceaiului rece

Unul dintre cele mai bune lucruri la ceaiul rece este modul în care se schimbă în funcție de locul în care te afli. NESTEA, băutura răcoritoare care conține extract de ceai, oferă peste 20 de arome, dar asta nu este nimic comparativ cu varietatea uimitoare și minunată care există în lumea întreagă. Dacă ai nevoie de câteva ștampile în pașaport, uite câteva locuri pe care trebuie să le vizitezi neapărat:

 

China

Pe lângă faptul că este locul de naștere legendar al ceaiului, varietatea ceaiului rece de abia începe să captiveze China. Având la dispoziție o gamă atât de largă de ceaiuri și plante, chinezii tind să nu mai îndulcească ceaiul rece. În schimb, se concentrează doar pe extracția aromelor naturale din frunze și plante. Pe lângă ceaiul negru și ceaiul verde, chinezii folosesc ceaiul oolong și aromele de plante.

 

Hong Kong

Yuanyang, o băutură care conține două treimi ceai rece și o treime cafea rece, a devenit o instituție în Hong Kong. Cei care o prepară susțin că au propria rețetă. Această băutură cu lapte poate fi consumată foarte rece, cu gheață sau caldă, ca băutură la micul dejun.

 

Japonia

Japonezii au luat foarte în serios ceaiul rece. Micile magazine din Japonia vând ceai rece cu aproape orice aromă ți-ai putea imagina, dar preferate sunt varietățile de ceai verde și ceai oolong fără arome și neîndulcite. Japonia este cu siguranță o destinație de vacanță ideală pentru pasionații de ceai rece.

 

Coreea de Sud

În Coreea de Sud nu există o varietate de ceai preferată: de fapt, sunt populare atât de multe tipuri încât este dificil să le urmărim pe toate. Printre varietățile populare se numără ceaiul de porumb (oksus cha) și ceaiul de orz (bori cha), care au arome robuste, amărui. În Coreea de Sud ceaiul rece este servit răcit sau la temperatura camerei, şi de fapt foarte rar cu gheață.

 

Thailanda

Thailanda abordează ceaiul rece într-un mod neconformist. Cha Yen, sau ceaiul thailandez, este preparat din ceai ceylonez și lapte (lapte condensat, lapte de cocos și lapte integral). Aromele suplimentare sunt date de condimente cum ar fi scorțișoară, anason stelat, vanilie, tamarin măcinat și cardamon. Acestea îi conferă ceaiului rece thailandez o culoare deosebită, portocalie.

 

India

Nu poți vorbi despre ceaiul indian fără a menționa masala chai. Acest amestec de ceai negru, ierburi aromate și condimente este popular în India de mai multe secole, fiind, prin urmare, preferat și ca ceai rece. Indienii îl prepară de obicei foarte concentrat, cu o lingură mare de zahăr și aromat cu scorțișoară, cardamon, ghimbir și puțin lapte.

 

Europa

În Elveția se consumă mai mult ceai rece pe cap de locuitor decât în orice altă țară din Europa. În Europa este consumat atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde.

 

America de Sud

Acest continent și-a creat propria cultură a ceaiului, separată de restul lumii. Yerba mate – o plantă care crește în regiunea Amazonului stă la baza băuturii populare mate cocido. Aceasta, la fel ca ceaiul rece, poate fi servită rece, cu fructe, pentru a crea o băutură dulce, răcoritoare, perfectă pentru clima caldă din America de Sud.

 

Statele Unite ale Americii 

Lumea iubește ceaiul rece, dar SUA duce această pasiune la un nivel superior. Aici există Ziua Națională a Ceaiului Rece (10 iunie) și se consumă în medie trei miliarde de galoane de ceai rece pe an. Varianta americană de ceai rece este simplă și clasică: ceai negru cu gheață, câteva lingurițe de zahăr și o mână de fructe aromate, servite într-un pahar înalt, sau, cum este denumit în SUA, un „pahar de ceai rece”.

 

De ce este atât de bun ceaiul ? 

Pe lângă faptul că are un gust excelent și este componenta cea mai importantă din ceaiul rece, are o istorie lungă și fascinantă. Află mai multe despre ceai aici

 

Deci.. ce este Nestea?

NESTEA este oferta noastra de bautura cu ceai rece. Nestea este o bautura racoritoare necarbogazoasa cu extract de ceai si arome naturale de fructe (fara conservanti), creata pentru a te racori si a te elibera de griji. NESTEA contine atat extract de ceai negru, cat si de ceai verde, precum si o varietate de arome fructate: de lamaie, piersici, fructe de padure, mango si ananas, capsuni cu Aloe Vera.