Cine a inventat Fanta?

Cine a inventat Fanta?

Cine a inventat Fanta? S-ar putea ca până acum să fi auzit tot felul de povești. Iar istoria băuturii continuă să surprindă, chiar și după 80 de ani.

 

Dar hai să o luăm de la început și să vedem cum a apărut de fapt Fanta.

 

Originile

 

Originile acestei băuturi se găsesc în Germania celui de-al doilea război mondial. În acea perioadă, afacerea Coca-Cola din Germania era una dintre cele mai profitabile din lume, fiind întrecută doar de cea din Statele Unite.

 

În 1939, Coca-Cola avea 43 de fabrici de îmbuteliere și peste 600 de distribuitori locali în toată țara. Dar, odată cu izbucnirea celui de-al doilea război mondial, a devenit imposibilă importarea ingredientelor necesare pentru formula de bază.  

 

Pentru a o menține funcțională, Max Keith, șeful operațiunii locale a venit cu ideea de a amesteca zer și fibre de mere cu orice fruct de sezon disponibil. Rezultatul a fost o băutură acidulată foarte asemănătoare cu berea de ghimbir. Această nouă băutură a început să fie comerializata sub numele de Fanta, o prescurtare a cuvântului german "fantasie".

 

Prin vanzările lui Fanta, Max Keith a menținut operațiunea locală în viată, în ciuda faptului că nu putea să aibă niciun contact cu sediul american. Odată ce războiul s-a terminat, Max a returnat profiturile companiei din Atlanta, iar Coca-Cola și-a reluat operațiunile germane.

 

Versiunea modernă

 

Fanta pe care o știm astăzi s-a născut însă în 1955, în Napoli, Italia, când compania locală Coca-Cola a început să folosească citrice pentru formula pe bază.  

 

Primul design de sticlă și logo a fost realizat de Raymond Loewy, care propusese în prima fază aproximativ 25 de sugestii. Sticla inelată și eticheta cu colțurile superioare ridicate au fost selelctate, intrând în distribuție pe piață din Statele Unite în 1960. Iar până la finalul anilor ’60, Fanta avea să devină cel mai bine vândută aromă din lume. 

 

De-a lungul timpului, Fanta a rămas printre cele mai consumate băuturi răcoritoare de pe mapamond. Unul dintre semnele distinctive ale popularității acestui brand a fost tocmai abilitatea sa unică de a se adapta odată cu trecerea timpului, oferind publicului o mare varietate de arome.  

 

În România, Fanta este disponibilă în 5 arome diferite: Orange, Madness, Lemon și Drango, alături the noul Pink Grapefruit cu zero calorii.