Think Bigăr: povestea celei mai frumoase cascade unice din lume

Think Bigăr: povestea celei mai frumoase cascade unice din lume

Declarată în repetate rânduri drept una dintre cele mai frumoase cascade din lume, Cascadă Bigar are, începând de anul trecut, un traseu turistic special amenajat pentru a putea fi vizitată în deplină siguranță.

 

Aflată în apropiere de localitatea Bozovici din județul Caraș-Severin, Bigar a devenit unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, având una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume. De altfel, The World Geography a clasat cascada Bigar pe primul loc în clasamentul  celor mai frumoase cascade unice din lume realizat în 2013.  

 

Amenajarea cascadei Bigăr a pornit de la inițiativa angajaților din fabrica Coca‑Cola HBC Timișoara, care au remarcat potențialul turistic al zonei și și-au dorit ca accesul la baza cascadei să fie mai ușor și sigur.

 

După aproape zece luni de amenajări, pe 26 mai 2017, cascada Bigăr și-a deschis oficial porțile pentru turiștii pasionați de frumos și natură.

 

Demarate în luna iulie 2016, aceste lucrari au vizat dezvoltarea unui traseu turistic coerent, începând cu accesul în zona cascadei Bigăr și continuând cu restul obiectivelor turistice din apropierea sa.

 

Printre principalele lucrări de reabilitare aduse zonei se numară:

  • amenajarea unui traseu pietonal între parcare și intrarea în Parcul Național, de-a lungul DN 57B;
  • amenajarea unui drum de acces de la intrarea în Parc și construcția unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei;
  • amenajarea unor spații și poteci între cascada și izvor, cât și realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei;
  • dotarea zonei cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenționare și locuri de repaus.

 

 

La scurt timp după lansarea oficială, inițiativa Bigar s-a transformat într-un subiect trending în mass-media și social media. Mai mult, energia investită de toți actorii implicați i-a adus proiectului Bigăr, în 2017, două distincții de argint la Romanian PR Awards, dar, cel mai important, zeci de mii de turiști.

 

De altfel, la doar un an de la amenajarea eco-turistică a zonei, numarul turistilor s-a dublat. Dacă în perioada 2016-2017 au vizitat cascada 50.000 de turiști, în intervalul 2017-2018, numărul lor a depășit 100.000. Cel mai mare flux de vizitatori a fost înregistrat în perioada 01-06 iunie 2017, imediat dupa ce au fost finalizate lucrările de amenajare a zonei.

 

Proiectul intitulat Think Bigar și desfașurat în cadrul platformei de CSR După Noi a companiei Coca-Cola HBC Romania, a reprezentat un exemplu excelent de colaborare intre un ONG, autorități locale și o companie privată. Coca‑Cola HBC România a finalizat lucrările de amenajare eco-turistică a zonei cu sprijinul Asociației ViitorPlus, al companiei CON-A, al Primăriei Bozovici și al Administrației Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița.

 

Mai multe detalii despre proiectul Think Bigăr puteti citi aici.