Împreună pentru Dunăre – un proiect WWF și Coca-Cola

Împreună pentru Dunăre – un proiect WWF și Coca-Cola

Dunărea, cel mai lung fluviu al Uniunii Europene, a pierdut în ultimii 150 de ani aproximativ 80% din zonele umede și luncile inundabile aflate de-a lungul cursului său.

 

Această pierdere a fost cauzată în special de intervenția umană. De-a lungul fluviului şi a afluenţilor săi s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus în timp legătura dintre habitatele de luncă şi sistemul fluvial, funcţiile ecologice ale acestora fiind afectate.

 

Efectele au fost extrem de ample, având un impact dezastruos asupra biodiversității, prin scăderea dramatică a populațiilor de pești și animale sălbatice, dar și prin scăderea calității apei și deteriorarea zonelor umede care acționau sub forma unor zone tampon pentru apele inundabile ale răului.

 

În 2014, Compania Coca-Cola și World Wide Fund au anunțat parteneriat amplu, dezvoltat pe durata a șapte ani pentru refacerea acestor zone esențiale pentru restabilirea unui echilibru la nivelul ecosistemului dunărean.

 

Ținta proiectului este reconstrucția zonelor umede, care ar face posibilă obținerea a 12 milioane m3 de apă, până în anul 2020 - o cantitate de apă care ar umple 4,800 de bazine olimpice.

 

Proiectul se desfășoară în șase țări: Austria, Ungaria, Croația, Șerbia, Bulgaria și România, bugetul investit de Fundația Coca-Cola fiind de 4.4 milioane de dolari, pentru o perioadă de șapte ani.

 

În România, lucrările de reconstrucție ecologică se desfășoară de-a lungul Dunarii între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judetul Mehedinți. Reconstrucția ecologică a zonei umede Gârla Mare va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m3 de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre și la refacerea și mentinerea biodiversității, mai ales a habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor.

 

Mai multe detalii despre acest program aflat încă în desfășurare sunt disponibile pe site-ul WWF.

 

Cu ocazia zilei de 22 septembrie 2019 – Ziua Mondială a RâurilorEva Hernández, coordonatorul Inițiativei Living European Rivers din partea WWF, și  Therese Noorlander, director de sustenabilitate Coca-Cola pentru Europa, au vorbit într-un interviu despre importanța protejării râurilor europene pe cale de dispariție, interviul fiind disponibil integral AICI.